„Aproape toate clădirile de birouri sunt în ruină, sunt distruse sute de case și întreaga zonă rezidențială”, scrie într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Zorian Șkiriak, un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne.
„Inamicul a atacat sediul poliției din oraș cu rachete Grad de tip MLRS BM-21. Mai multe rachete au lovit clădirea. Imobilul este considerabil avariat”, continuă oficialul ucrainean, adăugând că „până la urmă, Poliția din Debalțeve este la datorie”.
Zona Debalțeve a fost ținta celui mai mare număr de atacuri sâmbătă, a anunțat centrul de presă al operațiunii „antiteroriste” din Donbas. Orașul este un nod feroviar strategic. Rebelii proruși au preluat de mai mult timp controlul asupra drumului către localitate, asediind forțele guvernamentale.
Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Petro Mehed a declarat anterior că rebelii vor să-și „ridice steagul” la Debalțeve și la Mariupol înainte de miezul nopții. „Ucraina se confruntă cu o escaladare și adoptă toate măsurile, pentru a putea fi capabilă să răspundă”, le-a declarat el unor reporteri.
Statele Unite au publicat sâmbătă imagini prin satelit prin care vor să arate că Rusia s-a alăturat separatiștilor proruși din estul Ucrainei într-un asalt total asupra armatei ucrainene, în timpul rămas până la intrarea în vigoare a armistițiului agreat joi la Minsk.
În trei imagini prin satelit postate pe Twitter de către ambsadorul american în Ucraina Geoffrey Pyatt apar imagini de la sol gri, urme pe zăpadă și coloane de fum. Imaginile nu fac altceva decât să repete acuzațiile formulate vineri de către purtătoarea de cuvâânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, potrivit cărora Washingtonul era „convins că acestea sunt sisteme militare rusești, nu separatiste”.
Într-una dintre imagini sunt indicate patru rânduri de piese de artilerie remorcate și unul de piese de artilerie autopropulsate, la nord-est de Debalțeve. Altă imagine arată ceea ce Pyatt afirmă că sunt sisteme de apărare antiaeriană, iar în a treia apar coloane de fum negru și gros de la ceea ambasadorul prezintă drept „mobilizarea unui lansator rusesc de rachete multiple” lângă Șahtar.
Însă Rusia, care neagă acuzațiile Kievului și Occidentului că-i susține pe separatiștii din estul Ucrainei cu armamnt și trupe, a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluție pentru aprobarea înțelegerii de la Minsk asupra „reconcilierii ucrainene” și speră ca textul să fie unanim acceptat, a declarat sâmbătă o sursă de la Ministerul rus de Externe.
Înțelegerea include un armistițiu care urmează să intre în vigoare la miezul nopții de sâmbătă spre duminică (0.00, ora Ucrainei și Roâmniei).